Utan arbetarklassen fallerar samhället

Foto: Pixabay

VERKLIGHETEN. ”Om man är oförmögen att själv ta sig upp ur fattigdom, man kämpar på år efter år, ska man veta att det är ens eget fel. Om man ändå piffade till sig med den där sociala rörligheten som alltid kåtar upp liberaler skulle man inte behöva de där förnedrande besöken till socialkontoret”, skriver Linda Bönström.

Caspian Rehbinder, programansvarig arbetsmarknad för tankesmedjan Timbro, måste tycka att det känns tryggt och skönt att citera Marcus Wallenberg i sin debattartikel i Expressen. Jämförelsen mellan höjd a-kassa under nuvarande katastrof på arbetsmarknaden till följd av rådande pandemi och devalvering av valuta känns dock inte värdigt. ”Som att kissa i byxorna: ’det värmer gott i början, men sen blir det jädrans obehagligt’”, citerar Rehbinder. Timbro har tappat sin plats i samhällsdebatten, bleknat och med svalnat inflytande måste kanske sådana som Rehbinder försöka provocera fram någonting. Och visst fungerar det, men kanske inte så som skribenten tänkt sig. För jag undrar snarare vilket geni som kläckt ur sig att ”det är viktigt att upprätthålla incitament för att söka jobb”, som om även en höjd a-kassa är så hög att människor glömmer bort att de behöver ett arbete för att överleva.

Många unga människor är drivna och aktiva deltagare i samhället, de tänker nytt och utvecklas. Ändå måste jag få inflika att när man som tjugoåttaåriga Rehbinder sannolikt aldrig haft ett kroppsarbete, håller sig med bostadsrätt värd tre och en halv miljoner och säkerligen med en mer än duglig månadslön kanske man inte ska prata om att pissa på sig, någonting som anspelar på ren förnedring.

Förnedring av arbetarklassen.

Rehbinder gömmer sig likt många av sina kollegor på Timbro bakom den teoretiska liberalismen: marknadens frihet löser allt. Problemet är dock att idag ser vi hur det faktiskt inte fungerar på precis allt som sker i ett samhälle. Dem man vanligtvis sluggar emot är nu betraktade som samhällsviktiga. Sug på det. Utan dem, deras uppoffring och slit, så bryter vårt land ihop. Utan arbetarklassen fallerar det.

Arbetslösa, egenföretagare och ensamstående föräldrar – dessa är de grupper vars privatekonomi påverkats tydligast, menar Kronofogden, och en ny undersökning visar att var femte vuxen fått det sämre ekonomiskt efter coronautbrottet. Vidare beräknar Kronofogden att omkring hundratusen personer till riskerar att hamna i myndighetens register. Hoten om vräkning blir realiteter, att förlora sitt hem är att förlora fotfästet. Människors liv kastas upp och ner. Betyder det inget för landets alla Rehbinder? Ska laissez-faire hålla oss i handen? Beundra dammiga karlar och snacka om incitament går ju bra när man är mätt i magen.

”Många politiker har aldrig haft ett vanligt jobb, det är ett stort problem. Jag har lovat mig själv att jag aldrig ska hamna där”, sa Benjamin Dousa (27) till Aftonbladet när han valde att lämna posten som ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Strax därpå dök Dousa upp som tillträdande VD för Timbros stall.

Även om inkomstskillnaderna i stort har ökat under 2000-talet och att personer lever på relativt lägre inkomst så blir kontentan – för Dousa som aldrig haft ett vanligt jobb – att ”[d]et har inneburit att fler människor försörjer sig själva snarare än att vara beroende av bidrag – rörligheten ur fattigdom in i självförsörjning har alltså ökat.” Återigen, teoretisera är finfint men vad betyder det – egentligen? Om man är oförmögen att själv ta sig upp ur fattigdom, man kämpar på år efter år, ska man veta att det är ens eget fel. Om man ändå piffade till sig med den där sociala rörligheten som alltid kåtar upp liberaler skulle man inte behöva de där förnedrande besöken till socialkontoret. För mig låter det som att Dousa aldrig ämnat hamna i verkligheten, någonstans men inte där. Inte här.

Samhällsviktig. Utslagen. Det borde vara ytterligheter men sådan ser inte dagens verklighet ut. Och morgondagen är ett osäkert projekt.

 

Tidigare publicerad i Opulens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *