Way Out West 2017 – SÄKERT!

SÄKERT!: Way Out West, 10 & 12 augusti 2017

Första programpunkten på Höjden under årets Way Out West är Säkert! i en avskalad version och när Annika Norlin äntrar scenen är det inte bara förväntningar i luften utan ren kärlek. Och Norlin tycks bli lika förvånad varenda gång hon möter sin hängivna publik; till de stående ovationerna svarar hon på norrländska: ”Asså, sitt gärna ner, nu ska vi ha balladstund i det gröna”. Norlin förväntar sig inget: ”Vem skulle dyka upp halv tre på en torsdag?” säger hon till det fullsatta scenområdet.

Tillsammans med Jakob Nyström och Henrik Oja och enbart sång, gitarr, klaviatur och orgel kör hon igång med låten ”Det flyter” ifrån hennes senaste album ”Däggdjur”. Många låtar från ”Däggdjur” är mycket personligare än det Norlin har skrivit tidigare, hon är ännu mer öppen om sitt eget liv än tidigare: ”Det är lika bra att vi kör värsta låten så den är avklarad, den här är värst för här födde jag barn”, säger hon och drar igång ”Dian Fossey”. ”Nu ska vi poppa upp stämningen mer med en låt om döden”. När tidningen Faktum skulle ge ut en samlingsskiva fick hemlösa rösta på vilka låtar de tyckte skulle vara med, förklarar Norlin, och en man hade valt en psalm som handlar om livet efter döden. ”Det tyckte jag var ett gött tema så jag stal det”, säger hon och tillsammans med Jakob Nyström görs duetten ”Funky Nassau”, om hur hon tänker sig döden. ”Nästa låt skrev jag som hämnd!”, säger Norlin till publikens förtjusning. ”Mina vänner har börjat säga att ’du ser ju så ungdomlig ut ändå’” och låten ”Det ska hända dig med” handlar om hur åldern smyger sig på alla. ”Snooza” är en publikfavorit då det blir nästintill allsång, och om låten ”Fredrik” från skivan ”Facit” säger hon: ”Min favorit av kärlekslåtar, den är till alla som gör samhället bättre – tack för det!”

Men Way Out West slutar inte där för Annika Norlin, Säkert! har lyckats med det makalösa att bli bokad för två spelningar under festivalen. ”Känns i teorin som min drömfestivalspelning, att det ska vara mörkt och svettigt och sjumannaband och ljus som äntligen syns trots att det är sommar”, säger Norlin. På Bananpiren klockan kvart i ett på natten gör Säkert! en av de sista konserterna under årets festival. Till Norlin, Nyström och Oja ansluter sig Daniel Berglund, Mats Hammarström, Frida Johansson och Lovisa Nyström. Norlin har dessutom lyckats få ihop en lång gästlista av artister som gör henne sällskap på scenen, bland andra Jakob Hellman och Frida Hyvönen. Den här kvällen tycks är, förutom ”Snooza”, publikfavoriterna ”Dansa, fastän” och ”Fredrik” från skivan ”Facit”.

 

Foto: Sture Svensson.

Recensionen har tidigare publicerats i MONO