Knut Lindelöf: ”Tack för idag, slut för idag”

Titel: Tack för idag, slut för idag: Kortmemoar om ett skolarbetsliv

Författare: Knut Lindelöf

Förlag: Tintomara (2010)

Knut Lindelöf är en författare som genom sin bok “Tack för idag, slut för idag” vill sprida ljus över skolvärldens grymma och ofta ensamma korridorer som dess personal vandrar. För mobbing förekommer även långt bort ifrån skolgårdens öppna konflikter, de formligen frodas i skolledningens grumliga struktur.

Lindelöf tar läsaren igenom de sista fem åren av interna strider och konfrontativa elever fram till dess att han efter tjugo år som lärare respektive tio år som skolledare bittert blir ”utköpt” från sin tjänst.

Nog känner jag för Lindelöf under berättelsens gång. Jag gick nämligen på en likadan skola men på en annan plats i landet. Precis som Lindelöf beskriver hade min skola också ett privilegierat lärarlag med lyxigt personalrum väl åtskilda från pöbeln av personal som trycktes in i varenda tom garderob eller skrubb som gått att finna. Tillsammans var de en större maktfaktor än rektorn, vilken jag misstänker knappt var kompetent till att utforma en kursplan. Jag hörde också till en sådan otrevlig klass med elever som vittrade Lindelöfs blod, en klass som uppenbart terroriserade lärare som kom med krav. Och en del av Lindelöfs fall såg jag också på nära håll. Elitklasser har makt, makt som kommer med att vara de högst monetärt gynnbara studenterna och ett anseende, och de vet att nyttja den.

Och här kommer det oundvikliga; Lindelöf tillför inget nytt till diskussionen. Det personliga perspektivet är ömsom givande och likt ett skott i foten. Det kan omöjligen presenteras på annat vis än att Lindelöf har skrivit sitt försvarstal. Sin version av plågsamma minnen, och det i sig kan väl inte kallas felaktigt. Trovärdigheten finns i raderna men emellanåt ligger bitterheten så tung i luften och självberättigandet når en tröttsam gräns. Det är en hemsk upplevelse Lindelöf förmedlar och tacklar i sin självbenämnda kortmemoar, terapeutisk känns dess form men tjänar antagligen författaren och de aktuella karaktärerna mer än andra läsare.

Lindelöf alternerar miljö med berättelser från sitt privatliv genom hela boken. Antagligen är detta också ett värn från de som under lång tid attackerat hans profession och person, ett sätt att söka förklarning. Men det är just i dessa kapitel som “Tack för idag, slut för idag.” får sin behållning och dynamiken lyfter boken som helhet. Här och var finner man sig engagerad av att träda in i Lindelöfs värld, den där inget korståg utkämpas utan där även ett liv har levts.

 

Recensionen har tidigare publicerats i Tidningen Kulturen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *