Storsjöyran 2014: Den som älskar yrar

Sedan 1988 har härjedalingen Ewert Ljusberg fyllt den prestigefyllda posten som president över Republiken Jamtland och varje år levereras ett tal till festivalbesökarna under Storsjöyran. Det är ett avslut dedikerat åt frihet, fred, solidaritet, – och självfallet -, Jämtlands storhet.

Storsjöyran är unik ur flera aspekter, Sverige fick sin första stadsfestival när Östersund redan 1963 bjöd in till folkfesten som sedan skulle komma att bli en succé och exempel för andra städer att öppna upp för mer gemenskap och tillgänglighet åt en allt större och bredare typ av publik. Yran innehåller allt ifrån musik, teater, film till dans, uteserveringar och tivoli. Inte nog med att dess musikakter de senaste åren har lockat tusentals besökare, dessutom hålls förfest i staden; ”Yranveckan” peppar på med mat, dryck och möjligheten för mindre etablerade artister att uppträda.

”Jamtarnas Befrielsefest” är inte bara skoj utan även en kraftdemonstration, organisationen kring en av Skandinaviens största musikfestivaler med över en miljon besökare i bagaget lyckas tillvarata den glöd och passion för skapandet och bevarandet av kultur i alla dess former. ”Kultur är framför allt föda och språngbräda för själen – men bidrar också till högre ekonomisk tillväxt i samhället.”, säger kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Storsjöyran säger inte – de gör.

Olika scener har byggts upp i staden, tält efter tält fyller campingen, restaurangerna börjar flockas av besökare och innan det ceremoniella avslutningstalet lördagsnatten är det bara att välja och vraka i Yrans program.

Svensk hiphop har kanske aldrig varit större, eller mer kontroversiell, än nu och Yran har noterat efterfrågan. Kartellen kammade in både priset för årets grupp och årets album (Ånger & Kamp del 2) från Kingsize Magazine och utöver sitt uppträdande på scen kommer Sebbe Staxx under torsdagen även att delta i en paneldebatt på temat censur och moralpanik. Med frontfiguren Promoe kommer den massiva hiphop exporten Looptroop Rockers som så sent som förra året släppte sitt första album på svenska (”Mitt hjärta är en bomb”) och från Uppsala kommer Labyrint som i maj gav ut sin senaste skiva ”Garalaowit”.

För den som är sugen på något annat har Yran bokat flera artister som hunnit släppa nya album för i år; svenska rockgruppen Takida (”All Turns Red”), DJ-duon Rebecca & Fiona (”Beauty Is Pain”), och, Weeping Willows har nu efter sju långa år återkommit med plattan ”The Time Has Come”. Miss Li har varit mycket spelad på radio men inte turnerat på ett tag, men nu är hon tillbaka på vägarna efter kritikerrosade ”Wolves” (2013).

Storsjöyrans stora musikaliska dragplåster är big beats från England; The Prodigy. Trots att det gått fem år sedan senaste albumet förblir The Prodigy kult bland elektronisk musik, och har dessutom sålt tjugofem miljoner skivexemplar.

Teaterentusiaster går inte heller lottlösa då Jämtlands kulturkompani ger föreställningen ”Du Stackars Barn” där Allan Edwalls ramsor tar sig helt nya uttryck. Poeten Jens Wolgers läser ur sin kommande diktsamling under fyrtioårsfirandet av Beppe Wolgers ”Dunderklumpen”.

Minns Ewert Ljusbergs ord från 1999; ”Under yran… är vi alla jamtar!”.

 

Foto: Niklas Vestin